Wanneer overstappen

Stap 6 tot 8 weken voor het einde van het energiecontract over.

Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd (je bent bijvoorbeeld nog nooit overgestapt of een eerdere contracttermijn is ruim verlopen) dan duurt een overstap gemiddeld 4 tot 8 weken. Je huidige energieleverancier hanteert bijna altijd een opzegtermijn van 30 dagen en je nieuwe energiebedrijf houdt hier rekening mee.

Heb je een contract voor een bepaalde tijd (dat is een energiecontract met een einddatum) dan wordt je contractdatum gecontroleerd en sluit het nieuwe contract daar naadloos op aan. Let er wel op dat je niet te ver van te voren overstapt. Als het bestaande contract pas over bijvoorbeeld 4 maanden eindigt, dan gaat de nieuwe leverancier er van uit dat je direct wil switchen en moet je misschien bij je huidige leverancier een opzegvergoeding betalen.

Bij het overstappen via internet heb je ook nog te maken met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je mag zonder opgave van reden binnen die periode gewoon je overstap ongedaan maken.

Voorbeeld: eindigt je energiecontract op 1 december, houdt dan rekening met 44 dagen (14 dagen bedenktijd + 30 dagen opzegtermijn) speling. Je kunt dan het beste begin oktober overstappen.

gerelateerde links:
opzegvergoeding