Overstapproces energieleverancier

Als je wilt overstappen van energieleverancier kun je dat rechtstreeks via de nieuwe energieleverancier doen of via een vergelijkingssite. Als je een aanbieding op een vergelijkingssite hebt gezien dan is het niet altijd zo dat deze op de reguliere site van het energiebedrijf is te zien. Ons advies is om via een vergelijkingssite over te stappen, dat levert het meeste voordeel op.

Waarom overstappen via een vergelijkingssite?

Energieleveranciers willen niet graag onderaan staan in de prijsvergelijking. Ze kijken daarom naar de energietarieven van andere energieleveranciers en passen daar hun energieprijzen op aan. Deze aanbiedingen zijn vaak alleen te vinden op de sites van de energievergelijkers en niet op hun eigen website.

Energieprijzen vergelijken en aanmelden

Als je energieprijzen hebt vergeleken (bijvoorbeeld hier), dan meld je je aan via de aanmeldknop. Je krijgt dan een aanmeldformulier die je moet invullen en opsturen. Door het opsturen van het formulier geef je aan dat je een leveringsovereenkomst wilt aangaan met de nieuwe energieleverancier.

Je ontvangt een bevestiging

Na het aanmelden ontvang je een bevestiging van de energievergelijker. Je krijgt daarna ook een bevestiging van de nieuwe energieleverancier (vaak via de mail maar dit kan ook via de post zijn).

Overstapprocedure bij de nieuwe energieleverancier

De nieuwe energieleverancier heeft van de vergelijkingssite een melding gekregen dat je wilt overstappen. Zij zetten de overstap in werking, maar hanteren daarbij een bedenktijd van 14 dagen (tenzij je expliciet hebt aangegeven dat de overstap eerder in gang moet worden gezet). Na de bedenktijd kijken ze in het centrale contractregister wanneer je energiecontract bij je oude leverancier afloopt en passen hier de startdatum van levering op aan. Je krijgt vlak voor de daadwerkelijke levering nog een verzoek om je meterstanden door te geven. Als je dit gedaan hebt wordt op basis hiervan de afrekening met je oude leverancier bepaald en je voorschotbedrag van de nieuwe leverancier. Zo betaal je nooit dubbel.